Akılcı İlaç Kullanımı Protokolü Kapsamında İlk Eğitim Verildi.


Akılcı İlaç Kullanımı Protokolü Kapsamında İlk Eğitim Verildi

 

            Edirne Valiliği İl Millî Eğitim Müdürlüğü ile Fakültemiz arasında 10 Nisan 2015 tarihinde imzalanan “Akılcı İlaç Kullanımı” ve “Hijyen” protokolleri kapsamında ilk eğitim Edirne Lisesi öğrencilerine verildi.

            Edirne Lisesi konferans salonunda 20 Mayıs Çarşamba günü verilen eğitime İl Millî Eğitim Müdürü Sayın Hüseyin ÖZCAN, Fakültemiz Dekanı Sayın Prof. Dr. Yüksel BAYRAK, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Sayın Kemal SOYTÜRK, Fakültemiz öğretim üyeleri ile Edirne Lisesi öğretmen ve öğrencileri katıldı.

            Fakültemiz Dekanı Sayın Prof. Dr. Yüksel BAYRAK yapmış olduğu konuşmasında “ Edirne Valiliği İl Millî Eğitim Müdürlüğü ve Trakya Üniversitemiz arasında hazırlamış olduğumuz protokol çerçevesinde akılcı ilaç kullanımı eğitimi programına hoş geldiniz. Trakya Üniversitesi olarak öğrencilerimizi Edirne halkıyla bütünleştirmek, onlara yapılan çalışmalarımızı daha güzel anlatmak ve günümüzün önemli bir konusu olan akılcı ilaç kullanımı hakkında bilgi vermek için böyle bir etkinlik düzenledik. Yapılan çalışmalar nezdinde 2016 yılında Dünyada ilaç sektörüne ayrılan para 1.2 trilyon dolar civarında. Bu anlamda bizler ilaçlarımızı daha akılcı ve verimli kullanmak durumundayız. Bu nedenle bizler siz öğrencilerimize doğru ilaç kullanımı konusunda bilgilendirme yapmak için buradayız. Ben bu anlamlı programda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

           İl Millî Eğitim Müdürü Sayın Hüseyin ÖZCAN yapmış olduğu konuşmasında “Dünya Sağlık Örgütü bir insanlık hakkı olarak, sağlık ve sağlığa erişmekte eşitlik ilkesinden hareketle ilaca da erişilebilirliği uzun vadeli ilaç politikalarının ayrılmaz bir parçası olarak görülmesi gerektiği sonucuna varmıştır. Tüm dünyada yanlış, bilinçsiz ilaç kullanımının birtakım problemlere yol açtığı bilinmekte. Bu problemler, hastalık ve ölüm oranlarında artışların olması, ilaç yan etkilerinde artışların olması, ilcalara karşı direnç oluşması, ekonomik ve sosyal maliyetlerde artışlar olarak sayılabilir. Bu sorunlardan dolayı tüm dünyada akıllı ilaç kullanım çalışmaları başlatılmıştır. Ülkemizde de özellikle Sağlık Bakanlığımızın 81 ilimizi kapsayan çok ciddi çalışmaları var. Hastane hizmet ve standartları gereğince akıllı ilaç kullanımı ekipleri oluşturuldu. Bu ekipler bir takım eylem planları hazırlayıp akıllı ilaç kullanımı ile ilgili çalışmalara destek veriyorlar. Bizde Millî Eğitim Müdürlüğü ve Trakya Üniversitesi olarak bu konuda bir çalışma yaptık ve bunu bir proje ile hayata geçirdik. Çünkü bizim okullarda gerçekleştireceğimiz akıllı ilaç kullanımına ilişkin eğitim faaliyetlerinin öğrencilerimiz ve onların vasıtasıyla velilerimizde de ciddi bir bilinç sağlayacağına inanıyorum. 

                Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve bilinçsiz ilaç kullanımı halk sağlığını olumsuz yönde etkilemekte. Ben, yanlış ve kulaktan dolma bilgilerle ilaç kullanımının önüne geçmek için geleceğimizin teminatı siz değerli gençlerimizi ve sizlerin aracılığı ile velilerimizi bu eğitimlerle bilinçlendireceğimizi ümit ediyorum.

            Eğitimlerimiz sadece akıllı ilaç kullanımı ile sınırlı olmayacak. Hijyen konusunda da eğitimler vereceğiz. Özellikle sağlığın korunması noktasında hijyenik birçok alan olması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü kişisel hijyen, gıda hijyeni, çevre hijyeni, konut hijyeni, okul sağlığı hijyeni gibi konularda dikkatli ve bilinçli olmamız gerekmekte.

             İl Millî Eğitim Müdürlüğü ve Trakya Üniversitesi arasında yapmış olduğumuz protokol gereği bir de slogan belirledik. Bunlar, “İlacını Doğru Kullan” ve “Mikroplara Geçit Yok.” Bu iki slogan üzerinden hareket ediyoruz.

            Ben bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

            Konuşmaların ardından, Fakültemiz öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülşah GEDİK tarafından “Akıllı İlaç Kullanımı” konusunda yapılan sunum ile eğitim programı sona erdi.

            Eğitime katılan öğretmen ve öğrencilerimize, içeriğinde bilinçli ilaç kullanımına ilişkin bilgilerin olduğu “İlacını Doğru Kullan” broşürü dağıtıldı.
Resim

Resim

Resim



Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Bu içerik 20.05.2015 tarihinde yayınlandı ve toplam 1037 kez okundu.