Öğrencilerimiz İrem Tunalı ve Sefa MUMAY NTV'de. (Haber metni )

Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencileri İrem Tunalı ile Beşir Sefa Mumay tarafından tasarlanan ve diyabet hastalarının marketlerde alacakları yiyeceklerin cep telefonunda besin değerini gösteren 'TİP'ine bakmadan alma' uygulaması, Türkiye Diyabet Vakfı servis kategorisinde birincilik ödülü kazandı.

  • Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 2'nci sınıf öğrencileri İrem Tunalı ve Beşir Sefa Mumay, diyabet hastalarının hayatlarını kolaylaştırabilmek için yiyeceklerin besin değerlerini gösteren bir cep telefonu uygulaması hazırladı. Yaklaşık 5 ay süren hazırlığın ardından tamamlanan proje ile Türkiye Diyabet Vakfı ve Sanafi İlaç firmasının birlikte düzenledikleri 'Sen bul diyabet kolaylaşsın' adlı proje yarışmasına katılan üniversiteli gençler 169 proje arasından birinci seçildi.
  • 'Tükettiğini inceleme platformu' başlıklı projeleriyle birinci olan eczacılık öğrencileri İrem Tunalı ve Beşir Sefa Mumay, programın diyabet hastaları için büyük kolaylık olacağını söyledi. En kısa zamanda tamamlanacak proje uygulamasının akıllı cep telefonları programları arasında yer alacağını ifade eden Beşir Sefa Mumay, şunları söyledi:
  • "Hastaların ihtiyaçlarını biliyoruz, hastaların hastalıkla yaşama zorluklarından haberimiz var. Proje yarışmasını duyunca böyle bir zorluklarını olduğunu bilerek bu fikir üzerinde durduk. Diyabet hastalarının marketlerdeki ürünlerini daha iyi incelemesi açısından bir platform hazırladık. Bu 'Tükettiğini inceleme platformu' oldu. Sloganımızda baş harflerinden oluşan 'TİP'ine bakmadan alma' oldu. Hazır pakette gıda tüketimini daha kolay bir şekilde ve çok zahmetli olmayan bir şekilde gerçekleştirmelerini sağlıyoruz. Diyabet hastaları özellikle hazır paket gıdalara çok dikkat etmeleri gerekiyor. Biz fikri 5 ayda tamamladık, etiket ve mobil uygulama taslağımız var. Biz diyabet hastalığının bilimselliğini biliyorduk. Ama diyabet hastalığı ile yaşamayı, sosyal yaşamını bilmiyorduk. Bu hastalığın sosyal yaşamını doktor ve eczacı bilmiyormuş biz bunu anladık. Çok büyük kazanımlarımız oldu. Bu sene 169 proje katıldı ve biz onların arasında 'servis' kategorisinde birinci olduk."
  • "HANGİ ÇİKOLATAYI YEMEMİZ GEREKTİĞİNİ GÖSTERECEK"

    "HANGİ ÇİKOLATAYI YEMEMİZ GEREKTİĞİNİ GÖSTERECEK"
    Eczacılık öğrencisi İrem Tunalı ise amaçlarının diyabet hastalarını, marketlerden ve hazır gıdalardan korkmaz hale getirmek olduğunu söyledi. Marketlerde çok fazla ürün çeşitliliğini olduğunu hatırlatan Tunalı şunları söyledi:
  • "Diyabetliler için hazır gıda paketlerini kullanmak zorken, bir de bunların arasından ayrım yapmaları gerekiyor. Ürünlerin iki yanına etiket düşündük. Uyarılar bir çok üründe küçük harflerle yazılı. Bir çoğunda yok bile. Bir paket içerisinde ne kadar şeker var gibi bilgilerin hepsi yer alması gerekiyor. Etiketlerdeki en önemli parçamız karekodlarımız. Karekodla bağlantılı bir mobil uygulama geliştirdik. ilacını aldın mı seçeneği ve alarmı olan bir bölümümüz var. İnsülün dozu hesaplama, kan şekeri geçmişiz, 'bir diyabetli neleri bilmeli' bölümünde pratik bilgiler yer alıyor.
  • Ürünün TİP'ne bak bölümünde telefonu salladığımızda kamera açılıyor ve etiket üzerinden karekod okutarak ürünlerin diyabetle ilgili tüm bilinmesi gerekenleri çıkartabiliyoruz. Örneğin diyabetli olarak bir markete gidip çikolata almak istediğimiz bir sürü çeşit olabiliyor. Bunlardan hangisi bize daha uygun, o an ki kan şekerimize göre hangisini tüketmemiz gerekiyor, hepsini incelemek yerine bu program sayesinde 'hesaplama' bölümüyle mobil olarak hesaplanmış ve bize gösterilmiş oluyor."
  • Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 2'nci sınıf öğrencileri İrem Tunalı ve Beşir Sefa Mumay, birinci oldukları mobil uygulamanın çok kısa bir süre içerisinde akıllı cep telefonu program sayfalarında yerini alacağını da sözlerine ekledi.
Bu içerik 15.11.2016 tarihinde yayınlandı ve toplam 1684 kez okundu.