14 MAYIS ECZACILIK HAFTASI TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi tarafından “14 Mayıs Eczacılık Haftası” nedeniyle, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İsmail Hakkı İnan Konferans Salonunda, 7 Mayıs 2018 tarihinde tören düzenlendi.

Törene Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU, Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz KALKAN, 39. Bölge Edirne Eczacı Odası Başkanı Ecz. Cenk KES, Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Gülay ŞEREN, akademisyenler, eczacılar ve öğrenciler katıldı.
39. Bölge Edirne Eczacı Odası Başkanı Ecz. Cenk KES günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, yardımcı eczacılıkla ilgili açıklamalarda bulundu.

Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Gülay ŞEREN; “Bu yıl Bilimsel Eczacılığın 179. Yılını kutluyoruz. 1958 yılında Türk Eczacıları 3. Büyük Kongresi’nde Mesleki Acil Meseleler Komisyonu’nun teklifi üzerine “Bir eczacılık günü ihdası” 3. Kongre tarafından kabul edilmiş ve Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti, Türk Eczacılık Gününü saptamak amacıyla, Prof. Hayriye Amal, Prof. Salahattin Tandal, Ecz. Kimyager Naşit Baylav, Ecz. Muzaffer Dinçol, Ecz. Remzi Kocaer, Ecz. İhsan Sönmez, Ecz. Selahattin Yula, Doç. Turhan Baytop, Ecz. Ahmet Kandil ve öğrenci temsilcisi Ömer Miski’nin bulunduğu bir komisyon  oluşturulmuştur. 
Bu olayı Ecz. Kimyager Naşit Baylav şu şekilde aktarmaktadır: “İstanbul Eczacılık Fakültesinde bir eczacılık müzesinin kurulması kadar önemli bir hadise de meslek için Eczacılık gününün tesbitidir. Bu günün tesbiti için 1967 Eylül ayında Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti bir toplantı tertip etmiş ve bu toplantıya mesleğin ileri gelenleri de davet edilmiştir. Bu toplantıda sayın üyelere tarihçe mukayyet olan günün 14 Mayıs olduğunu bildirdim. 14 Mayıs 1839’da Galatasaray’da Viyana’dan davet edilmiş olan Dr. Bernard, o gün Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şâhâne ile birlikte Eczacılık sınıflarını da açmıştı. Aynı günde Sultan II. Mahmud’un emriyle büyük bir tören yapılmış ve ilk eczacılık dersleri verilmiştir.
Böylece 14 Mayıs 1839 Türkiye’de eczacılık sınıflarının müstakil olarak teşekkül ettiği ve ilk dersin verildiği gündür. Teklifim heyetçe uygun görülmüş ve ilk kutlama 14 Mayıs 1968’de yapılmıştır.” [Baylav, (1968), 519]

Değerli Konuklar, Tarihi çok eskilere dayanan eczacılık mesleği her zaman toplumda hak ettiği değeri bulmuş ve bulmaya da devam edecektir. Son yıllarda ilaç ve sağlık alanındaki değişim ve gelişmeler eczacılık mesleğinin yelpazesini daha da genişletmiş ve farklı çalışma alanları yaratmıştır. Eczacılar, serbest eczacı olmanın yanında ilaç endüstrisinin her aşamasında, gıda, kozmetik gibi pek çok sektörde, araştırma enstitülerinde, kamu ve özel hastanelerde, devletin çeşitli kurumlarında görev yapabilirler.

Bu bağlamda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, kamu, üniversite, sanayi kuruluşları, girişimciler ve yatırımcılar arasında ortak işbirliği ile etkileşiminin sağlanacağı “Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği Portalı (KÜSİP)” kurulmuştur. Paydaşlarının tek bir nokta üzerinden, ar-ge fonlarına, araştırmacılara, yatırımcılara, bilgi kaynaklarına kolay ve hızlı erişimini sağlanması amacıyla hizmete açılan portal aracılığıyla;
  • Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliği paydaşları arasındaki iletişim ve sinerjinin artırılması,
  • Ulusal yenilik ekosisteminde işbirliklerinin geliştirilmesine katkı sağlanması,
  • Sanayinin rekabet gücü ve katma değeri yüksek yenilikçi ürünler üretebilen ileri teknoloji ağırlıklı ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmasında arayüz rolü oluşturulması,
  • Ar-Ge ve yenilik ekosisteminde haber, etkinlik, duyuru ve benzeri uygulamalara kolay erişim sağlanması hedeflenmektedir.
Fakültemiz eğitim programı ve hedefleri doğrultusunda öğrencilerimiz, multidisipliner çalışma anlayışıyla bireysel çalışma disiplini ve ekip çalışmalarına entegre olabilen, yoğun laboratuvar uygulamaları ve staj eğitimleri ile yetişen, eczacının hasta tedavisindeki önemini çok iyi bilen ve uygulayan, ülkemizin ilaç politikalarını geliştirebilecek, topluma faydalı, etik kurallara saygılı, bilimin ışığından ayrılmayan onurlu Eczacılar olarak toplumdaki yerlerini alacaklardır.
Bu vesile ile, tüm eczacılarımızın, meslek çalışanlarının, tüm paydaşların 14. Mayıs Eczacılık Gününü kutlar,  saygılarımı sunarım.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Erhan TABAKOĞLU konuşmasında, 14 Mayıs Eczacılık Gününü kutlayarak, öğrencilere başarılar diledi.

Çeşitli projelerde ödül alan ve kongrelerde sunum yapan Fakültemiz öğrencilerine plaket ve teşekkür belgesi takdim edildikten sonra, Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz KALKAN tarafından “Mezuniyet Sonrası Adımlar” isimli sunum gerçekleştirilerek tören sona erdi.
Ek Resimler
Bu içerik 15.05.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 1424 kez okundu.