S
Akılcı İlaç ve Eczacılık Topluluğu " "Temel Organik Kozmetik Eğitimi" isimli etkinliği gerçekleştirdi.
Trakya Üniversitesi Akılcı İlaç ve Eczacılık Topluluğu ve Kimya Toplulukları ortak bir çalışma ile 13 Aralık 2018 Perşembe Günü Türkan Sabancı Kültür Merkezi'nde Kozmetik Üreticileri ve Araştırmacıları Derneği Başkanı Levent Kahrıman'ın sunumuyla "Temel Organik Kozmetik Eğitimi" isimli bir etkinlik gerçekleştirdi. Organik kozmetik ürünler hakkındaki bilgi kirliliği ve bu ürünlerin sahip olması gereken niteliklerin yoğun bir şekilde konuşulduğu etkinliğe 300'e yakın dinleyici, Akılcı İlaç ve Eczacılık Topluluğu Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Çağlar Demirbağ, 10'a yakın akademisyen ve bazı basın temsilcileri katıldı.
Organik kozmetik, tanım olarak kolay gözükse de altında birçok farklı faktörün gizlendiği bir kavramdır. Özellikle ülkemizde bu konuda çok fazla bilgi kirliliğinin olduğunu ve kozmetik ürünlerin doğru tanımlanması gerektiğini söyleyen Sn. Kahrıman; "Kozmetik bir ürün, insan bedenini korur, temizler ve görünümünü değiştirir. Örneğin yanık ilacı, bir kozmetik ürün değildir, bir ilaçtır. Kozmetik ürünler tedavi edici değildir ve hastalıkları iyileştirmez, kozmetik ürünler hasta olmayı engellemez ve hasta olmaktan korumaz. Türkiye'de resmi olarak dermokozmetik adı altında bir literatür yok. Piyasadaki tüketici, bunu ilaç etkisi yapan ürün olarak algılıyor. İlaç etkisini yapan ürünü kozmetik ürün mevzuatına göre üretemezsiniz, yasaktır ama satarken söylüyorlar, bu da yasaktır. Sağlık Bakanlığı ziyaretimizde bu konu gündemdeydi. Dermokozmetik kavramı tüketiciyi yanıltıcı bir kavramdır. Türkiye'deki yasalara göre hepsinin yeri ayrıdır; kozmetik ayrı, ilaç ayrıdır." şeklinde konuştu.
Kahrıman, bazı televizyon kanallarındaki reklamlarla hem kozmetik hem ilaç etkisini olduğu belirtilen ürünlerin insanlara satılmaya çalışıldığını hatırlatarak, "Bir hastalığa iyi gelecek ilaç ya da merhem reçetesiz kullanılmamalı, alınmamalı veya satılmamalıdır. Kanallarda bazı ürünler, örneğin 'at kestanesi kremi, ağrılara iyi gelir veya cildi güzelleştirir.' denilerek satılıyor. Bunlar, bir hekime veya eczacıya başvurmadan kullanılmamalıdır." şeklinde konuştu.
Akılcı İlaç ve Eczacılık Topluluğu Başkanı Beşir Sefa Mumay ve Kimya Topluluğu Başkanı Cansu Çelik ise, birlikte üretmenin, birlikte çalışmanın ve birlikte bir şeyler yapmanın değerinden bahsederek; "Farklı meslek eğitimlerine sahip olmamıza rağmen aynı pencereden bakabildiğimiz konuların olması ve bu konulara eğilirken birbirimizden yardım alabiliyor olmamız gerçekten çok kıymetli bir durum. İlerleyen dönemlerde bu birlikteliklerin ve ortaklıkların artarak ve güçlenerek devam etmesini diliyoruz." dediler.
Ek Resimler
Bu içerik 18.12.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 828 kez okundu.