S
FAKÜLTEMİZ ÖĞRETİM ÜYESİ DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞAH GEDİK, CNNTÜRK’ TE YAYINLANAN “GÜVEN İSLAMOĞLU İLE YEŞİL DOĞA” PROGRAMINA KONUK OLDU
Fakültemizde gerçekleştirilen bilimsel çalışmaların haberi basında yer aldı. Programda, Fen Fakültesi Biyoloji bölümünden Prof. Dr. Ahmet ASAN, Fakültemizden Dr. Öğr. Üyesi Gülşah GEDİK, Diş Hekimliği Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Anıl ÖZYURT ve Diş Hekimi Hülya ASAN’ın kav mantarı üzerine çalışmalarına yer verildi. İncelenen kav mantarları Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinden Doç. Dr. Hakan ALLI tarafından teşhis edildi.
15.04.2023 tarihinde yayımlanan Yeşil Doğa programında Güven İSLAMOĞLU, Prof. Dr. Ahmet ASAN’a kav mantarı hakkında sorular yöneltti. Literatürde bu mantarın kanamayı durdurucu özelliği olduğunu bildiklerini ve bunu denemek istediklerini ifade eden Asan “Fomes fomentarius adlı bir mantarın kanamayı durdurucu özelliği olduğu bilgisine sahiptik. Literatürde de bununla ilgili çalışmalar var’’ dedi. Kanama durdurmak için bu mantarın doğadan alınıp direkt yaraya basılmasının sağlık açısından uygun olmadığını belirtti. Çekimler mantarların sıkça rastlandığı Trakya Üniversitesi Karaağaç Yerleşkesi’nde yapıldı. Daha sonra formüllerin geliştirildiği Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı Araştırma Laboratuvarlarına giden Yeşil Doğa ekibi ve Güven İSLAMOĞLU, Dr. Öğr. Üyesi Gülşah GEDİK’e ve ekibine laboratuvarlarında yaptıkları çalışmaları sordu. Kav mantarı çalışmalarını gösteren Dr. Öğr. Üyesi Gülşah GEDİK, yeniden formüle ettikleri ve üretim tekniğiyle patent aldığı meyve sabunlarını, kanser tedavisi için aldıkları bir başka patenti, Reng-i Edirne markası altında ürettiği kozmetik ürünleri tanıttı. Daha sonra Edirne Kırmızısı hakkında detaylı bilgi veren GEDİK, bu boyayla geliştirdikleri farmasötik ürün geliştirme süreçlerinden de detaylıca bahsetti.
Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Eczacılık Teknolojisi Bölümü Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Gülşah GEDİK, yaptığı çalışmalar sonucu jel şeklinde biyoadhezif bir formülasyon elde etti ve mevcut ilaçların kanamayı 6 ila 9 dakikada durdururken kendi geliştirdikleri formülasyonla bu süreyi 2,5 dakikaya kadar düşürebildiklerini belirtti.
Yapılan çalışmalar kapsamında Türk Patent’ e ve Türk Patent nezdinde uluslararası patente (PCT) başvurular yapıldı.
Proje ekibine ve öğretim üyemize başarılar dileriz.