S
TEKNOFEST 2022 BİYOTEKNOLOJİ İNOVASYON ALANINDA 2.'LİK ÖDÜLÜ FAKÜLTEMİZİN
Fakültemiz dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST 2022’den ödülle döndü. TEKNOFEST 2022 Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması Üniversite ve Üzeri Proje Kategorisi’nde Trakya Üniversitesi TEPEGÖZ takımı 2’nci olma başarısı gösterdi.
TEKNOFEST Teknoloji Yarışmaları kapsamında, Trabzon’da düzenlenen Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması’nda dereceye giren takımlar ödüllerini, Samsun Çarşamba Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST’te aldılar.
Fakültemiz bünyesinde kurulan takım, hazırladıkları proje fikriyle TEKNOFEST Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması Üniversite ve Üzeri Proje Kategorisi’nde ilk 10'da yer almayı başardı.
TEKNOFEST 2022 Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması kapsamında 3592 başvuru arasından 28’i, ön değerlendirme aşamalarını geçerek finallere katılma hakkı elde etti. Finalde önemli bir başarı gösteren Fakültemiz öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi A. Doğan Ergin ve öğrencimiz Eda Çil’den oluşan TEPEGÖZ takımı, 2’ncilik ödülünün sahibi oldu.
Ödülünü T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil’den alan TEPEGÖZ Takımı, büyük bir gurur ve heyecan yaşadı.
Dr. Öğr. Üyesi A. Doğan Ergin ve Eda Çil’den oluşan Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Tepegöz Takımı, yarışmaya “Biyoteknolojik İlaç Yüklü, Uzun Süreli Salım Yapan Kontakt Lenslerin Geliştirilmesi” başlıklı proje fikriyle katıldı.
Proje hakkında bilgiler aktaran öğretim üyemiz Dr. Öğr. Üyesi A. Doğan Ergin, “Mevcut göz ilaçlarının %90’ı çözelti ve süspansiyon formunda olup bu ilaçlar gözyaşı, ağlama refleksi, nazolakrimal drenaj, yetersiz emilim nedeniyle %1-5 oküler biyoyararlanım göstermektedir ve hasta uygulama sırasında zorluk yaşayabilmektedir. Özellikle birçok biyoteknolojik ilaçta kullanılan ve intravitreal olarak adlandırılan göze iğneli enjeksiyon, hastalar için oldukça acılı olmaktadır. Projemizde kontakt lensler ilaç taşıyıcı sistem olarak kullanılmıştır. İlaç taşıyıcı kontakt lensler mevcut göz damlaları, süspansiyonları ve merhemlerinin yerini tutacak yeni bir platform niteliği taşımaktadır. Bu sayede biyoteknolojik ilaçlarla birlikte birçok ilacın uzun süreli salımıyla etkili bir tedavi sağlanacaktır. Biyoyararlanım artışıyla birlikte düşük dozlarda etkili tedavi sağlanacaktır. Projemizde mevcut kontakt lenslere model ilaç yüklenmiş, uzun süreli salım elde etmek amacıyla ilaç yüklü lensler suda çözünmeyen polimer ile kaplanmıştır. Daha sonra yapılan laboratuvar ortamındaki çalışmalar sonucu kaplanmamış lenslere göre uzun süreli salım elde edilmiştir.'' dedi.
Yarışma süreci ve takıma verdikleri TEPEGÖZ ismi hakkında da açıklamalarda bulunan öğretim üyemiz Dr. Öğr. Üyesi A. Doğan Ergin “TEKNOFEST finallerinde yarışan 28 projeden biri olan çalışmamız, öğrencimiz Eda Çil’in ilk olarak Trabzon’da gerçekleştirdiği poster ve sahne sunumu, daha sonrasında ise TÜBİTAK yönetim kurulu karşısında yaptığı çevrim içi sunumla birlikte ilk 10 proje arasına seçildi. Öğrencimizin Samsun'da yaptığı son sunum ile birlikte de yarışmada 2’ncilik derecesine ve ödüle layık görüldü. Yarışmaya TEPEGÖZ adıyla katıldık. Tepegöz, Dedem Korkut hikâyelerinde geçen kılıcın kesmediği, okun işlemediği bir bedene sahip, yalnızca gözünden zarar verilebilen tek gözlü bir devdir. Çalışmamız esasında göz ile ilgili olunca geliştirdiğimiz lenslerle devin bu zayıf noktasından hareketle konuyu mizahi bir yaklaşımla ele almak istedik.” ifadelerini kullandı.
Fakültemiz adına TEPEGÖZ takımını tebrik eder, başarılı çalışmalarının devamını dileriz.
Ek Resimler
Bu içerik 21.09.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 413 kez okundu.